Panorama I: Little Red Riding Hood

2008 November – December: Panora, Malmö.
»Sagan om Rödluvan är nog den av alla de klassiska sagorna som stått sig bäst gentemot tidens tand. Symbolerna går att uppfatta vid en tidig ålder, samtidigt som deras innebörd förändras då vi växer upp. För de minsta barnen representerar vargen knappast mer än en okänd fara, men snart nog blir de medvetna om vargens dubbelnatur. Full av smicker förmår vargen Rödluvan att bejaka sin leklust framför plikten, för att på det sättet få sina egna behov tillgodosedda.
I bröderna Grimms tolkning slutar allting lyckligt. Rödluvan får hjälp och ur vargens mage kliver en klokare flicka, medveten om att inte alla varelser i skogen är att lita på.
I Perraults tidigare version är det mindre vackert. Där förmås Rödluvan att kasta alla sina kläder på elden och lägga sig i sängen bredvid vargen, som precis som hos Grimm förtär henne. Men någon räddande jägare infinner sig minsann inte. Har en flicka mött vargen, har hon det. Punkt. Slut.
Här presenterar Mattias Elftorp, Susanne Johansson och Jamil Mani sina egna tolkningar av sagan. Tre konstnärer, tre tekniker, arton tolkningar av sagans innehåll och symbolvärld.
Vem är det egentligen som lurar i skogen? Och på vem?«
Se bilder och läs om processen på arbetsbloggen: cbpanorama.wordpress.com
Exhibited:
Susanne Johansson, Jamil Mani, Mattias Elftorp.
Special storytelling duties: Patrik Stigzelius.
Flyer:

No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.