Vortex – Martin tom Dieck

C’est Bon Kultur presents: Vortex – Martin tom Dieck
2007 October: Panora, Malmö.
Vortex_affisch
»En utställning med bilder ur den tyske konstnären Martin tom Diecks serieroman Vortex. Tom Dieck är en av den europeiska alternativseriescenens mest intressanta kreatörer och är på väg att bli ett alltmer välkänt namn i Sverige. Vi vill därför uppmärksamma honom och hans arbete och samtidigt slå ett slag för seriemediets erkännande som konstform.
Som serieskapare räds tom Dieck inte umgänget med de sköna konsterna och de stora tänkarna. Det är inte populärkulturen som i första hand står för inspirationen, utan den så kallade finkulturen; surrealismen, dadaismen, expressionismen. Tillsammans med författaren Jens Balzer har han släppt filosofiska serieverk som Salut, Deleuze (2000) och Neue Abenteuer des unglaublichen Orpheus (2001), en inblick i den franske litteraturfilosofen Gilles Deleuzes tankevärld. Även gestalter som Roland Barthes, Michel Foucault och Jacques Lacan finns representerade som seriefigurer i tom Diecks värld.
I Vortex tar Tom Diecks utrycksfulla svartvita bilder oss till en översvämmad stad där husen och vattnet spelar lika stor roll som de få människor man stöter på. Det undermedvetna, eteriska och improvisatoriska spelar en betydande roll i tom Diecks serier. Karatktärerna färdas över grafiskt svarta bråddjup, flyter genom verklighetens virvlar, hela tiden på gränsen till upplösning.
Vortex visar hur en seriekonstnärs verk kan växa i det nya sammanhang som utställningslokalen innebär. Bilderna kan läsas var för sig eller löpande och bjuder på så sätt in publiken att delta i historieberättandet.
C’est Bon Kultur har sedan starten 2001 arbetat för att bredda det svenska, och i längden det internationella serieklimatet till att även ge utrymme åt serier med högre konstnärliga ambitioner.«
Exhibited: Martin tom Dieck.

No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.